Nostalgitripp…

Länge sedan sist…. är något som upprepas regelbundet. Det har varit lite mycket nu och nu senast i helgen. Det körde ihop sig lite men med god vilja löser sig allt.

Fredagseftermiddagen var bokad för en träff med ”tjejerna från Fyrås”. Vi som gick i samma klass + de som gick i klasserna närmast över och under oss och  som vi umgicks med när vi gick i skolan i Fyrås var bjudna till Susanne fd Persson för en träff. Jättetrevligt initiativ även om man funderade både en och två gånger innan man bestämde sig för att åka. Det visade sig att de flesta hade nog samma fundering men som tur var så kom alla utom en. Ingen av oss tror jag ångrade att vi åkte.

Lena, som jag umgicks med (som ler och långhalm) mest, de sista två åren, kom vid 12-tiden och hon skulle sova över hos oss. Efter en liten lätt lunch begav vi oss iväg till barndomens bygder. Vi skulle titta in hos Svenne Arntzen först, som numera har Nyqvists hus som sommarstuga. Han är släkt med Lena och hade gjort en släktforskning, en full gaffelpärm med papper, som Lena fick.  En hel del prat blev det förstås.

Därifrån åkte vi till Susanne, som har en kåk på hemgården som sommarstuga. Där samlades vi  klockan 16 och det blev en hel hoper ”igenkänningiskramar”. Efter en del surr så begav vi oss på en nostalgitripp till skolan. Det är nu förskola som enda verksamhet där men Susanne hade pratat med dem så vi fick gå in och titta både i ”småskolan” och ”storskolan”.  Snacka om nostalgitripp! Trots att det ju inte såg ut som ”på vår tid” så fanns klassrummen, kapprummet till 3-4:an, materialrummet, slöjdsalen och gympasalen kvar.  Vi hittade även kartor och gamla planscher i en av skrubbarna.

 

Här är småskolan. 1-2:an till höger och 3-4:an till vänster. Drillen och hennes dotter är på väg därifrån på bilden
Här är småskolan. 1-2:an till höger och 3-4:an till vänster. Drillen och hennes dotter är på väg därifrån på bilden

Vi fortsatte förstås och tittade på storskolan också.

Här sitter vi framför ingången till "storskolan" (till höger) och lärarbostaden (till väsnter)
Här sitter vi framför ingången till ”storskolan” (till höger) och lärarbostaden (till vänster)

Bakre raden: Inger, Evy, Karin & Lisbeth
Främre raden: Susanne, jag och Madeleine

skolan 3
Här har Susanne och Lena bytt plats (Susanne fotograf) Drillen saknas på korten då hon redan satt sig i bilen för återfärd till Susanne

Där gick vi i 5-6:an och där fanns också matsalen och lärarbostaden. Konstigt vad man minns när man kommer in i rummen. Jag minns Bedas goda kålpudding, planscherna med trollen som visade bordsskick som hängde på väggen. I materialrummet kom minnet upp om när Susanne förstörde sin guldring med en kvicksilverkula. Vivan, vår fröken, var en klok kvinna så något skäll fick vi inte men hon menade att nu hade vi lärt oss en läxa, vilket var sant då vi förmodligen aldrig glömmer att guld + kvicksilver inte går ihop. 😀

Jag minns förstås också när jag skulle hålla mitt livs första föredrag och stod framme på podiet och svimmade. Rak lång ner i golvet framför. Två framtänder satt löst ett tag men växte fast igen som tur var. Hjärnskakning blev det förstås och jag blev beordrad sängläge en tid. Huvva, alla minnen är förstås inte alltid roliga. 🙁 Konstaterar att jag har kommit långt när det gäller modet att prata inför folk. 😉

När vi kom tillbaka till Susanne dukade hon fram ett stort tråg fylld med jättegod mat.

God mat och gott bröd!
God mat och gott bröd!

När vi började bli mätta gick vi laget runt och berättade vad som hänt på de sista 50 åren. Under tiden fick vi även kaffe och en jättegod kaka och glass. Många olika öden hade vi att berätta. Konstaterade att det var nog bra jordmån i Fyrås då det verkar ha blivit starka kvinns av ”Fyråsstachan”.

Inger, Evys syster gjorde oss också sällskap under middagen.  Anna-Lisa, Susannes äldre syster tittade också in efter maten. Hon lärde mej och många andra simma då hon hade  simskola på sommaren. Den var nere hos Inger som bodde alldeles intill Fyrsjön med en bra badplats. Det man minns mest var väl att man hade en filt med sig som man rullade in sig i  mellan simturerna för vad jag minns var det nästan alltid kallt. ;D

Det blev lite senare än vad jag trodde det skulle bli innan vi tackade för oss och återvände till Fjällsta. Vi hade fått besök av Mats och Barbro (de hade med sig husvagnen) för vi skulle ut och träna hund både lördag och söndag. Thord hade sjukgymnastik på eftermiddagen och därför blev han hemma och tog emot våra anländande gäster. När vi kom hem vid 12-tiden så hade de alla gått och lagt sig.

På lördag förmiddag åkte Lena hem till Bollnäs och vi satt inne och surrade och väntade på att regnet skulle sluta. Vi kom aldrig ut i markerna men vi körde lite övningar hemma på gården när det var uppehåll någon timme. Lite hjärngympa blev det för flickorna så det var nog inte så synd om dem.

På kvällen åt vi grillspett som Barbro fixade. Nu blev det ju inte grillade på kolgrillen förstås, det regnade även då, så det blev gasolgrillen på altanen.

På söndagen blev det träning med Jämt(!)samträningsgänget men om det kommer det mera i Flockens blogg så småningom.

Marith

PS. Alla foton är från Lenas kamera. DS.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − nio =