150102 Det här med att skämmas…

Det har varit en hel del skriverier på sista tiden angående asylsökande från Syrien som vägrar godta att stanna i Grytan. För kallt, för långt från staden (ca 1 mil), för halt och jag vet inte vad. På Facebook har det tydligen varit många inlägg om detta. Jag har inte sett särskilt många av dem men tydligen finns det en hel del hårda kommentarer. På Noleviks blogg i ÖP,  http://blogg.op.se/nolervik/2014/12/31/jag-skams-tamejfan/  tycker han att man ska skämmas för inläggen. Jag tycker inte att man ska behöva skämmas för någon annans åsikter och uttryckssätt. Om jag skäms för något så är det väl att i Sverige 2015 så får folk inte ha andra åsikter än ”de rätta”. Vilka de rätt är beror väl lite på tydligen… Om man inte tycker detta är en bagatell och att det är klart att de har rätt att klaga så är man antingen rasist eller SD sympatisör!?!

Jag kan tala om att jag är varken det ena eller det andra. Har svårt att sätt folk i ”fack” annat än pålitliga människor och mindre pålitliga människor. Ålder, hudfärg, nationalitet har ingen som helst betydelse. Jag är ingen människokännare för jag är alltför naiv och blåögd, tyvärr. Tror gott om alla tills de har bevisat motsatsen. Har det gjort det kan det förstås ta tid att vinna mitt förtroende igen.

 
Hur som helst efter allt rabalder som varit om detta och massor av skriverier och intervjuer både i tidningar och TV har jag fått min uppfattning klar för mej. Jag tänker mej själv i den situationen att Sverige skulle hamna i krig, det är risk för livet och brist på mat m , (se RK’s länk: http://www.redcross.se/teman/mellanostern/). Jag söker mej till ett annat land och söker asyl för att klara livhanken. Blir mottagen, blir erbjuden mat och tak över huvudet, ska jag då inte vara tacksam för det? Skulle jag ställa krav på att så här vill jag inte ha det. Jag vill inte bo så här, vill inte bo där, det är för kallt, det är för halt, det är för långt från en stad m m? Näe jag tror inte det. Om jag är missnöjd över boendet får man väl försöka att göra något åt det själv så småningom. Det viktigaste måste väl ändå vara att jag har mat för dagen, varmt och gott inomhus och att det finns folk som bryr sig om att ta emot mej i min nöd? Och tänk, jag skäms inte för att tycka så, faktiskt!
 
Att dessa människor nu t o m matstrejkar för att få som de vill visar väl att något måste vara fel. Är de nödställda och behöver asyl i ett annat land får de väl acceptera det regler som finns i det landet. Annars får de väl söka sig till något annat land, om de hittar något, som tar emot dem på deras villkor.
 
Att ha möjlighet att få vädra sina åsikter om det som faktiskt ÄR fel när det gäller invandringen utan att bli kallad rasist eller SD sympatisör MÅSTE vara helt okey. Annars tror jag att den enda vinnaren blir just SD och det vill vi väl inte?

Som sagt var jag har noga tänkt igenom detta och tycker att situationen är rätt tragisk. Det dessa människor  binder ris åt sin egen rygg och kanske även andra kommande flyktingars ryggar. Hoppas någon kan tala dem till rätta och det lite snabbt. Detta gynnar ingen!

 
Nu har jag fått skriva av mej så nu ska jag sluta ”svedres” över detta men hoppas att sunt förnuft få segra. I morgon finns det säkert andra saker att ”svedres” över, nu ska jag ta en tur på affären och proviantera lite.
 
Trevlig helg på er! Marith
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + åtta =